Verlagen Toegestane Maximum Massa

 

Verlagen Toegestane Maximum Massa van een Aanhangwagen

 

Het kan zijn dat de toegestane maximum massa van de aanhanger hoger is dan u mag trekken achter de auto. Het is dan mogelijk om toegestane maximum massa van de aanhangwagen administratief te verlagen, zonder dat daar een keuring voor nodig is.


Wat moet u daarvoor doen?
Als u het gewicht van uw voertuig wilt wijzigen spelen twee begrippen een belangrijke rol:

  • De technische maximum massa
  • De toegestane maximum massa

Beide waarden vindt u op uw kentekenbewijs. Bij de bouw van het voertuig bepaalt de fabrikant de technische maximum massa. Dit is het gewicht van het lege voertuig plus het gewicht van de maximale belading. Voor de bepaling van de toegestane maximum massa gelden per land andere regels. De waarde wordt onder andere bepaald door in Nederland geldende wettelijke eisen.

Vaak is de technische maximum massa gelijk aan de toegestane maximum massa van het voertuig.

Verlagen toegestane maximum massa

Wat moet u doen als u de toegestane maximum massa van uw voertuig wilt verlagen of terugbrengen naar de oorspronkelijke waarde? U hoeft uw voertuig niet te laten keuren. De RDW past uw kentekenbewijs voor u aan. Stuurt u daarvoor uw kentekenbewijs met een aanvraagformulier op naar de RDW. Heeft u een kentekenbewijs die is afgegeven voor 1 juni 2004 dan moet u het complete kentekenbewijs meesturen. Is uw kentekenbewijs van na 1 juni 2004 dan stuurt u alleen het Voertuigbewijs Deel 1 A mee.

Verlagen toegestane maximum massa aanhangwagen naar 750 kg of lager
Als u de toegestane maximum massa van uw aanhangwagen wilt verlagen naar 750 kg of lager, dan hoeft u uw voertuig niet te laten keuren. U stuurt daarvoor het complete kentekenbewijs, de kentekenplaat en de ingevulde en ondertekende 'Verklaring toegestane maximale massa (TMM) aanhangwagen in verband met aanvraag verlaging TMM' naar de RDW. De verklaring kunt u onderaan deze pagina downloaden. Keurt de RDW uw verzoek goed, dan ontvangt u een bevestigingsbrief en is uw aanhangwagen niet meer kentekenplichtig.

De kosten voor een aanvraag wijziging Toegestane Maximum Massa (TMM)
zijn € 57,75.

Hieronder kunt u een aanvraagformulier voor een wijziging van het gewicht van een aanhangwagen hier downloaden. Aanvraag aanpassing TMM op het kentekenbewijs van een aanhangwagen